Преди пътуването получавате въпросник, попълнен от клиента или неговите близки. В него е упомената възрастта, килограмите, ръста и състоянието на клиента /заболяване, ако има такова/, както и задълженията. Сутрин трябва да станете преди клиента и да сте облечени и масата да е готова за закуска. Клиентът става в обичайното за него време, прави му се при необходимост тоалет и му се помага при обличане.

В Германия почти всички възрастни хора носят памперс, слага се нощем профилактично или при излизане, ако има нужда. Ако клиентът носи памперс и го използва по предназначение, имайте предвид, че едно от задълженията Ви е да го смените и да го измиете. След закуската и подреждането на кухнята следва домакинска работа като почистване, пране, гладене, пазаруване.

Следва подготовката на обяда и сервирането му. Готвене: някои клиенти не харесват българската кухня, понеже е пържена, по-мазна, по-солена и с повече подправки. Гответе, каквото Ви кажат и както Ви кажат. Обикновено следва следобедна почивка за клиента, което е почивно време за служителя. В Германия следобед се пие кафе или чай и се сервират сладкиши. Следват занимателни игри, разходки или придружаване на лекар, пазар или институции. Подготовка на вечерята, която в повечето случаи се състои от суха храна. Ако часовете на хранене не Ви устройват, е необходимо да правите компания на клиента, докато се храни, т.е. да сте на масата до него. Следва гледане на телевизия, вечерен тоалет, помощ при събличане и лягане. При някои клиенти се налага ставане през нощта за придружаване до тоалетна.

В домакинските Ви задължения влиза почистването на дома, което включва готвене, почистване, пазаруване, пране и гладене.

Почистването на снега през зимата е задължително и е Ваше задължение – в Германия има големи глоби от общината, ако не се извърши до определено време сутринта.

В Германия ще Ви обърнат внимание да пестите енергия и вода.
Съобразявайте се с това, както и с разделното събиране на отпадъците.

 

При липса на интернет, ползвайте USB-Stick или Ваш мобилен интернет.

 

При приключване на задълженията Ви към всеки клиент на работодателя се предава отчет за извършената дейност по време на командировката.