Снимката- важна част от Автобиографията

Снимката- важна част от Автобиографията

Един от най-важните елементи, който се добавят към автобиографията, когато се кандидатства за нова работа, е снимката. 
Доказан факт е, че 80% от първоначалното възприятие за един човек идва от това как изглежда той. 
Хората като нас, занимаващи се с подбор на кадри, оценяваме самото излъчване, което имат нашите кандидати, ние възприемаме външния вид като старанието, което те са вложили, за да изглеждат по този начин. В определена степен външността говори и за отношението към работата, за която кандидатстват хората. Понякога неподходящите снимки стават причина CV-та да бъдат разпределени в купчинката „твърдо не” само защото от тях лъха непрофесионализъм или предизвикват негативни асоциации, които не може да бъдат оборени дори с най-блестящите успехи, отбелязани в съдържанието. 
Много често получаваме снимки, които са некачествени и размазани, правени с мобилен телефон под много грешен ъгъл и оскъдна светлина. Не рядко получаваме и снимки от различни празненства, в който кадърът с кандидата се размива с множество храни и напитки. Това не е позволено! Не е приемливо да кандидатсвате със общи снимки, на които сте със Вашите деца, внуци, приятели или домашни любимци. Фотографии от плажа, от екскурзи в чужбина и т.н. също не се приемат добре. Всики тези лични спомени са за Вас, не за бъдещия Ви работодател. Неприемливи са снимки, на които не отговаряте на отбелязаната възраст в CV-то или с други думи, правени преди 10-15 години. Тук се има предвид снимките от детството, абитуриентския бал, сватба и т.н.
Облеклото, с което сте облечени също е от огромно значение. Затова снимки с оскъдно облекло (голи рамене и деколте) са изключени. Не е приемливо да носите масивни, богати на орнаменти бижута, да сте гримирани с тежък вечерен грим или да сте със сложна или необичайна прическа. 
Ние препоръчваме да си направите снимка, като Ви снима някой друг - ваш роднина, приятел или познат, но не и вие самите! Хубави снимки се получават, когато сте облечени в подходящ спортно-елегантно облекло. Това включва сако и блуза в спортно-елегатен стил или само едноцветна риза в подходящ работен тон. Трябва да се настаните удобно на стол, който да е поствен пред бяла/светла стена. Най-подходящата светлина за снимане на портретна снимка е разсеяната и мека светлина! Човекът, който Ви снима трябва да се фокусира върху Вашите очи! Те са най-важното в портрета Ви. Нека се вижда малка част от раменете и деколтето Ви, изнесете едното си рамо леко напред. Милата усмивка – задължителено украшение!
Ако имате възможност, най-добре е да отидете във фотостудио, където да Ви направят снимка за автобиография или портфолио, с която да изглеждате професионално!
Изборът на правилната фотография може и да не е достатъчен, за да ви поканят на интервю, но със сигурност работи във ваша полза, защото човешката памет най-вече съхранява информация, която е свързана с определен визуален образ. 
Неслучайно американският писател Сароян казва: “Понякога завиждам на фотографите, те могат в 1/125 sес. да разкажат повече за човека, отколкото аз в 30 страници.”


2018-01- 3