Как да си намерим постоянна работа в Германия?

Как да си намерим постоянна работа в Германия?

Търсенето на работа в Германия, първоначално, може да ви се стори крайно трудоемко и изключително демотивиращо.

Трябва обаче да си припомните онази стара, но златна максима: Всичко хубаво става бавно. Добре е да подходите именно точно така и с тази нагласа, ако си търсите постоянна работа в Германия и я предпочитате много повече, отколкото сезонното наемане. Разбира се, това не важи за случаите и за хората, които искат да отидат само за няколко месеца за работа в Германия. За тях сезонната работа е напълно достатъчно – било то за да опознаят страната, за да придобият някакъв практически опит или дори за да съберат известна сума пари, при положение, че знаят, че тук няма как да стане това. От друга страна, българите, които държат на постоянната работа в Германия, съвсем не трябва да губят надежда, ако няколко пъти ударят на камък, т.е. ако в началото успеят да получат единствено оферта за сезонно наемане, или ако посредническата им агенция за устройване в Германия им дава само предложения за няколко месеца работа. За вас също ще изгрее слънцето, но трябва да имате търпение. И все пак – как да си намерим постоянна работа в Германия – е въпрос, който по всяка вероятност продължава да ви мъчи, затова и ние сме решили да ви дадем няколко практически съвета за постигането на тази мисия. На първо място, обърнете се към познати в Германия. Това е максимално най-сигурният начин да успеете бързо и безпроблемно (а и доста често – по-евтино) да се справите с поставената си задача. Най-малкото един познат българин ще ви каже къде да търсите и дали изобщо има смисъл да търсите постоянна работа в даден град или регион в Германия. Така че, активизирайте познатите си там и се снабдете с нужната информация. Много немски или международни уеб сайтове изцяло са ориентирани към предлагането на работа в Германия. Повечето от тях са подредили офертите си по категории. Категориите обаче не са само диферинцирани в зависимост от сферата на заетостта, но и типа заетост – т.е. дали работата е постоянна, или сезонна. На базата на този критерий и въоръжени с цял списък с подобни страници в интернет, бихте могли да си направите нов списък с опции за постоянна работа в Германия. Опитайте ги всички, защото само с един вариант, нещата няма да са особено лесни за вас. Постоянната работа в Германия често не идва от раз. Това, което се опитваме, да ви кажем е, че не винаги още от самото начало ще можете да се подпишете точно такъв трудов договор. Именно поради тази причина много българи предпочитат да стартират със сезонна, а после да преминат на постоянна работа в Германия.

Такъв вариант е едновременно и по-лесен, и по-възможен. Ясно е защо е по-реалистичен – просто в повечето случаи за тепърва пристигнали и неориентирани все още чужденци има повече подобен тип работа, отколкото постоянна. Нещо повече – по-лесно е да започнете със сезонно наемане, защото то ще ви даде отличен старт както в разучаването на нелекия немски език, така и в навлизането в обстановката. От тук, от там, все отнякъде, в последствие, ще получите предложение или идея затова как да преминете от сезонна към постоянна работа. Не подценявайте факта, че много от немските работодатели предпочитат първо да тестват своя работник, а после и да му предложат по-добри и мотивиращи условия на трудова заетост.

Какво имаме на предвид? Имаме на предвид следното: вие сте отличен готвач, но все още нямате нито дипломата, нито достатъчно стаж, за да докажете това. Намирате в интернет или чрез фирма посредник работа в Германия като готвач, но със сезонна заетост. Работодателят най-вероятно е пуснал обявата в такъв формат – със сезонна насоченост – за да пробва няколко чужденци и да разбере дали те са достатъчно мотивирани и да работят, и да научават нови неща. След като работодателят види чудесни резултати от вас, той няма да ви остави да си тръгнете. Клиентите трябва да бъдат хранени, а реномето на ресторанта – вдигнато – т.е. ако вие сте показали повече от задоволителни успехи, вашата работа след известно време ще стане постоянна от сезонна. Имате възможност да си намерите постоянна работа и ако сте специалист. Това означава да имате или образование, или опит в някоя от най-търсените сфери в Германия. Така например, българин с медицинско образование, по-скоро ще си намери от раз постоянна, а не сезонна работа. Същото важи и за други професии като архитекти, строителни и компютърни инженери, социални педагози, маркетолози и логисти. Имайте на предвид, също така, и фактът, че IT сферата винаги и навсякъде по света – включително и в Германия – винаги е отворена за нови и нови кадри, които да бъдат назначени постоянно. Всъщност, може би, това е и областта, която по цял свят предоставя възможност за постоянна работа без необходимостта от първоначално сезонно наемане. Така че, ако имате завидни умения в която и да е микросфера на IT сферата, постоянната работа в Германия ви е така да се каже в кърпа вързана. Като за финал, искаме да отбележим и това, че няма нищо лошо да поработите първо сезонно. Нищо в този живот не се знае и може би, вие по-скоро ще имате късмет, че не сте почнали на постоянна работа в Германия. Не всеки има волята да бъде емигрант и да живее в чужбина. И често една сезонна, а именно не постоянна, работа може да ви отговори на въпроса дали изобщо искате да се устройвате завинаги в Германия, или всичко е било моментно състояние! 


2017-12-18