Личен асистент е най-популярната работа в Германия днес

Личен асистент е най-популярната работа в Германия днес

Емигрирайки в страната, наричана машината на Европа, днес не е нито трудно, нито кой знае какво постижение просто защото изключително много българи си пробваха късмета в Германия и в последствие не просто успяха, но и нямат никакво намерение да го изоставят и да се прибират по родните места. Причината за тази тенденция е не само фактът, че да си намериш работа в Германия не е кой знае колко трудно, но и защото там нещата винаги са по-ясно формулирани, организацията е на перфектно ниво, а новите позиции, за които дори и нашенци могат да кандидатстват, става все повече и повече.  

Сред тях има една такава позиция, която напоследък стана доста популярна. Става въпрос за личен асистент, като под този термин съвсем нямаме предвид онази напрегната и почти 24/7 работа, в която вие сте буквално залепени за бизнесмен или друг човек с положение, за да му помагате в абсолютно всичко. Личният асистент в Германия е по-скоро социален асистент, като тази позиция би могла да бъде както уредена в специализиран дом, така и под формата на домашен помощник. Но преди да влезем още по-надълбоко в темата за личния асистент, интересно и необходимо е да ви кажем, че това, всъщност, представлява най-популярната работа в Германия в момента.

Сигурно, в момента, в който изпишете работа в Германия в търсачката на предпочитания от вас браузер за сърифиране из интернет, още на първата страница с резултати ще видите няколко заглавия, свързани с набирането на кадри за лични асистенти. Това не трябва нито да ви учудва, нито да ви притеснява. Първо, защо не трябва да ви притеснява? Може би, за повечето от вас е невъзможно да си представите, че толкова много болногледачи се търсят в Германия, но истината е, че почти във всеки един град там има специализирани

институции и домове за обгрижване било то на възрастни хора, било то на болни. Нещо повече – социалната политика на страната е дотолкова напреднала и подобрена, че е почти невъзможно старец да бъде оставен на произвола на съдбата, какво да говорим за хора със сериозни медицински проблеми. Имайте на предвид, че макар социален асистент да не е точно мечтаната работа в Германия, тя може да ви донесе доста бърз старт. От една страна, болногледачите са сравнително добре заплатени – те взимат повече пари, например, от хората, които работят в традиционните за българските емигранти заведения за бързо хранене – а освен това, от друга страна, тази професия бързо ще ви въведе в стандартите, бита, начина на живот и традициите на Германия. Когато става въпрос за работа в Германия, както знаете, е препоръчително предварително – т.е. от тук, от България – да уредите нещата по заминаването и пребиваването си. Що се касае до позицията личен или социален асистент, можете да се възползвате от много различни видове онлайн услуги по консултиране за намиране на такава работа в Германия, но също така и директно да се срещнете с посредниците. Разбира се, разговорът на живо винаги е за предпочитане. Имайте на предвид, също така, и че имате напълно реален шанс да си намерите работа в Германия в областта на социалната политика и на място. Обявите за социални асистенти и болногледачи, най-често, се публикуват в интернет страниците на немските посредници за търсене на работни места и кадри, а също така и в местния и националния печат.

Никога не би било излишно и да потърсите подробна информация за подобна работа в Германия и по болниците, както и по всякакви подобни медицински учреждения. Естествено, не очаквайте този тип работа в Германия да е лесен, а работният ви ден – да е безгрижен. Много хора дори смятат, че никога не биха се наели да бъдат болногледачи поради огромния стрес, който тази професия носи със себе си, а също така и отговорността, поемана за всеки един клиент или пациент. Това е и основната причина личните асистенти да бъдат толкова търсени в Германия, респективно болногледачът да е най-популярната работа в страната – за емигрантите. Все пак, не пренебрегвайте тази опция, защото в крайна сметка работата си е работа, в чужбина не сте отишли на почивка, а за да препечелите максимално повече пари за минимално по-кратък период от време. Социалният асистент отлично отговаря на критериите и плановете ви. За да кандидатсвате за болногледач в Германия, много от работодателите изискват някакъв минимален опит в сферата на медицината. За лични асистенти, помощници или социални асистенти обаче, често, единственото условие да ви наемат на тази работа в Германия, е да бъдете общителни и грижовни, а също така и да знаете немски език поне на средно ниво, тъй като все пак, разбирателството с човека, за когото ще се грижите, е основната ви задача. Най-често документите, с които се кандидатсват за тази работа, са стандартните – автобиография с подробно описание на професионалния ви опит, свидетелство за съдимост, медицинско, в което се удостоверяват стандартни данни за вашето общо здраве и което ще покаже дали сте годни за подобна позиция. Ако ставате лични асистенти в Германия, по всяка вероятност, и там на място могат да ви направят медицински прегледи или пък подробно да ви разяснят задълженията, които може на пръв поглед да ви се сторят доста трудоемки, с цел вие самите да имате възможност да прецените дали бихте сте захванали и дали имате необходимите умения за такава работа. Макар и тежка, днес социалните асистенти са най-търсените кадри за работа в Германия. Не подценявайте тази възможност – поне за старт в новия ви живот в чужбина. Успех!


2017-12-18