Страхотна работа в Германия, но с цената на какво

Страхотна работа в Германия, но с цената на какво

Всяка монета си има две страни. И всяко голямо нещо в живота ти си има положителна, и негативна страна. Колкото и надъхан да си в момента за новата работа в Германия, която може да ти даде толкова много нови неща, невъзможни да постигнеш тук, ще бъдем искрени с теб: и в тази инициатива ще срещнеш трудности, ще трябва да се примириш с няколко неща. Всъщност, точно така ще вземеш най-лесно и личното си решение дали да си потърсиш нова работа в Германия – перспективна, с по-добро заплащане, по-сигурна, но с цената на какво? Ако си наясно с цената, която ще заплатиш, за да получиш удоволствието от по-горе споменатите предимства на живота на немска територия, и си готов да я платиш, ти си готов и с решението си. Ти искаш и вероятно и ще си намериш работа в Германия.
Така че, нека да помислим над въпроса за компромисите и нещата, от които ще трябва да се лишите в името на по-доброто бъдеще в Германия!
1.    Близките ти са далеч. Това е не просто неоспорим факт, но и най-голямата болка за хората, решили да си намерят работа в Германия, всъщност където и да е другаде по света. Добрата новина е, че с развитието на новите технологии, можете да намалите носталгията значително със среднощни skype, viber или каквито още се сетите разговори.
2.    Възможно е да трябва да започнеш от нулата, въпреки че имаш две магистратури, няколко специализирани курса (например, по счетоводство и ТРЗ) и владееш 2 западни езика. Понякога, нещата наистина се случват така – намираш си най-нискоквалифицираната работа в Германия, но пак си в пъти по-задоволен от финансова гледна точка. И тук има добра новина: немците винаги дават възможност на кадърните и амбициозните да се издигнат в йерархията.
3.    Тази храна, този климат, тези хора – просто не са твоите. Не са и няма да бъдат. Но пък хайде замисли се по-позитивно върху тези неща: нима не е готино да се запознаеш с чужда, нова култура, включително и да опиташ нови кулинарни шедьоври, да се научиш как се живее на минус 20 градуса и пак да си щастлив, а и да разшириш кръгозора си, опознавайки доста по-различни от българските ти приятели хора?
4.    Ти винаги ще си имигрант. Това клеймо има повече емоционален, отколкото фактически, реален заряд. На много места – включително и на такива, на които ще си търсиш работа в Германия – ще се чувстваш дискриминиран и дори стока „втора ръка“. Само че това е по-скоро въпрос на нагласа. Немците са практични хора и ако видят, че ти се справяш 10 пъти по-добре (и 2 са достатъчно, между другото) от местния, ще изберат теб на интервюто за работа.
5.    Социалният ти живот рязко умира. Ако трябва да сме точни, той няма да умре, защото в Германия има десетки културни мероприятия, събирания и места, на които да си изкарваш готино след работа. Въпросът е, че социалният живот в България просто няма нищо общо от този на немска почва. Хората там се забавляват по друг начин и ако за теб среднощните купони до зори не са свръх важни, новият ти живот и работа в Германия, всъщност, ще ти се сторят прекрасни.


2019-01- 1