Първи дни на новата работа в Германия - ценни съвети

Първи дни на новата работа в Германия - ценни съвети

Условно се пренасяме в хипотезата, че вече сте си намерили работа в Германия и утре е първият ви работен ден. Вероятно сте нервни, изплашени, а някои от вас дори до болка ужасени от всичко ново, с което ще се сблъскате. Не изпадайте веднага в паника, а се дръжте в ръце, като междувременно можете да прочетете и нашите ценни съвети. Те ще ви помогнат да се справите с първите дни на новата ви работа в Германия:
1.    Отидете на време, най-много 10-на минутки по-рано от началото на работния ден. Прекаленото подраняване няма да ви донесе никаква полза, освен ако не искате да разгледате района на новото си работно място, за да видите къде можете да обядвате в почивката. Със сигурност, обаче може да подразните местните и вече наетите с прекомерно подраняване. Закъснението е тотално недопустимо в Германия. Всъщност, няма значение дали това са първите ви дни от вашата нова работа в Германия, или вече работите тук 1 месец. Просто не закъснявайте. В това отношение немците са много педантични.
2.    Овладейте напрежението, докато пътувате за новата си работа в Германия. Възползвайте се от пейзажите на новите красиви неща, които виждате. Мотивирайте се, като гледате щастливите и добронамерени лица на непознатите. През това време можете и да се замислите, че всъщност, всяка нова работа е напрегната. И в България да бяхте, ако това е първият ви ден на нова позиция, пак щяхте да сте нервни. Така че не отдавайте напрежението на новата си работа в Германия конкретно.
3.    Правете това, което ви обясняват и показват. Дори да имате лека езикова бариера, не се панирайте отраз. Някои дейности изискват само внимателен поглед, за да ги усвоите. Освен това, немците не са чак толкова студени хора, за каквито ги взехте. Ако някой опитен работник види, че сте забили, със сигурност, ще ви удари рамо. Точно този тип работник е добре да запомните. В него ще намерите ако не бъдещ приятел, то поне опора.
4.    Създайте добро впечатление и на колектива, и на ръководителите си. Не прекалявайте, защото могат да ви вземат за подмазвач. Достатъчно е да бъдете учтиви и дружелюбни – винаги поздравявайте за добро утро, за довиждане и т.н. Достатъчно е и да си вършите работата перфектно и да показвате уважение пред шефовете ви. Работният ден в Германия обикновено е наситен с много предизвикателства. И ръководителите наистина очакват само това от вас – респект и стриктно спазване на правилата в новата ви работа в Германия.
5.    Ако сгрешите, не се обвинявайте, а помислете за начин как да се поправите. Всеки греши. Грешат и местните в работния процес, грешат и по-опитните имигранти, грешали са даже сегашните ви ръководители. Опитайте се да запазите самообладание. Трезвото мислене и преценка са важни точно в такива моменти. Ако е нужно, поискайте помощ, като най-добре е да се обърнете директно към прекия си ръководител, защото ако поискате да ви асистира работник, ръководителят ви може да се засегне.
Горе главата и смело напред! Вашата нова работа в Германия е просто поредното предизвикателство, с което сигурни сме, ще се справите отлично!2019-01- 1