Трудов трафик - съвети за сигурност

Трудов трафик - съвети за сигурност

След трафика на наркотици и на хора с цел сексуална експлоатация, най-често срещаният трафик е трудовият. Този термин се наложи с особена сила след отварянето на границите между държавите членки на ЕС, както и с развитието на процесите по глобализация в цял свят. За щастие, мерките за сигурност срещу трафик с цел трудовата експлоатация търпят сериозен прогрес, за което можем да бъдем спокойни и щастливи. И все пак, опасността от това да бъдете въвлечени в измама, свързана с фалшива обява за работа или друг тип нелегално предложение за работа винаги съществува. Тя съществува в определени граници и в Германия. Така че ако си търсите работа в Германия, добре е да прегледате списъка ни с общи съвети за сигурност, за да избегнете риска от трудов трафик:
1.    Ако сте си намерили сами през интернет или посредством приятел работа в Германия, задължително проучете щателно и то до най-малкия детайл бъдещия си работодател. Координатите на неговото местонахождение и всичко свързано с дейността му е добре да оставите и на свои доверени близки в страната.
2.    За всеки случай, бъдете наясно къде се намира местното българско консулство и/ или посолство в  града или региона на бъдещата ви работа в Германия. При най-малкото съмнение, че сте попаднали в трудов трафик, обърнете се към съответната агенция било то за съдействие, или за спешна проверка.
3.    В деня преди заминаването огледайте отново всички документи, които се получи във връзка с вашата нова работа в Германия или новото ви място за пребиваване, жилище, договор за наем на квартира и т.н. Всичко в трудовия ви договор трябва да е изрядно, включително и малки детайли като вашите лични данни, печати, дати и т.н. Между другото, не се връзвайте на евентуално обещание, че „всичко ще бъде наред, то в Германия много трудови договори се сключват само устно“. Факт е, че немското трудово законодателство позволява с устна уговорка да се постигне съгласието между работник и работодател. Само че вашият случай е по-различен и най-вече деликатен, така че разчитайте на сигурността и изисквайте копие от трудовия си договор, плюс прилежащите към него приложения, правила за работния процес, анекси, трудови характеристики, документи за социалното и здравно осигуряване и т.н.
4.    Добре е да имате ако не близък, то поне познат  на мястото, на което отивате. Ако нямате такава вероятност, винаги можете да си създадете нови приятелства, но и с тях трябва да сте внимателни, най-вече ако също са част от организацията на новата ви работа в Германия.
5.    Понякога притесненията са излишни и паниката, че сте на ново място взема превес. Искаме да кажем, че по-мнимите или напрегнати от новостите в живота им хора могат да разчетат грешно намеците, съветите и дори обясненията на своя работодател. Такива проблеми се случвай най-вече при липса на езикови умения. Ако не владеете немски добре и имате такива съмнения, уточнявайте навреме неяснотите с работодателя. Лесно се разпознава, когато някой ви лъже или не желае да ви даде информация, която реално вие заслужавате и имате право да получите, даже ако не сте перфектни с немския.
6.    Най-добре  е да ползвате фирма посредник за работа в Германия. Тя е не просто вашият защитник, а гарант, че в търсене на работна позиция, няма да попаднете на трудов трафик, защото репутацията и приходите на въпросната агенция зависят от това да намират подходящи и надеждни работодатели.2019-01- 1