Няколко основателни съмнения, че сте попаднали на измамник посредник за работа в Германия

Няколко основателни съмнения, че сте попаднали на измамник посредник за работа в Германия

По последни данни от миналата година измамите за работа в чужбина са сред най-често срещаните интернет измами, от които е застрашен съвременният българин. Това е логично поради две причини –по принцип много българи търсят работа извън пределите на страната и това мотивира измамниците да се насочат в тази област, а другата е, че нашенци са отчаяни на тази тема и биват с една идея по-наивни, когато нещо им се обещае. Не трябва да подценяваме и ниската интернет грамотност на средностатистическия българин, който обикновено е в търсена на работа в Германия, Англия или която и да е друга европейска държава.
Освен директни обяви за работа в Германия, на които можете да попаднете в нета, е напълно възможно и да попаднете на измамник посредник. Вторият случай е доста по-заплетен казус и при него да бъдете измамени е доста по-възможно. В крайна сметка, стандартното мнение е, че ако ползваме фирма посредник за намиране на работа в Германия, ще намалим риска от попадане на некоректни  работодатели, ще намерим по-лесно квартира и дори ще има кой да ни защити в случай, че не получим обещаното по договор. Да, но за съжаление, в съвременния модерен свят е вероятно и възможно да попаднем и на измамник посредник. За щастие, си има трикове, които да ви помогнат в разпознаването и на фалшивия посредник за работа в Германия. Най-големият е простичък: ако имате и капка съмнение във вашия посредник, задавайте максимално въпроси или просто се обърнете към друг!
А ето и няколко основателни съмнения, на които да обърнете внимание, че сте се забъркали с измамник посредник за работа в Германия:
1.    Офертата за работа в Германия звучи прекалено фантастично: няма как на неквалифицирана позиция да получавате по около 150 евро дневно. Невъзможно е без значение от работното време и типа на работа.
2.    Предлагат ви висококвалифицирана позиция, без да притежавате нужните умения или знания, а дори и не е съпроводена от обучение. Да, тук е редно да отбележим, че подобна измамна практика на фалшивите посредници не трябва да се бърка с възможност за добра сравнително квалифицирана работна позиция, която ви се предлага след завършен курс за нея, поет от бъдещия ви работодател.
3.    Фирмата посредник няма никакви реални контакти, никаква надлежна информация за себе си като легално регистрирано търговско дружество, не фигурира в Търговския регистър, никой не е чувал за нея по интернет форумите и т.н. – всичко това означава, че си имате работа с измамник. Същото важи и за липсата на тази информация за евентуалния ви бъдещ работодател.
4.    Ако фирмата посредник за работа в Германия не е регистрирана за извършване на посредническа дейност при наемане на работа, с регистрация в Министерство на труда и социалната политика на Република България, респективно със съответния индивидуален  удостоверителен номер, очевидно е, че ви пращат за зелен хайвер.
5.    Фирмата посредник отказва лични срещи. Обикновено, легалната посредническа фирма за работа в Германия има офис в голям град и дори вие да се намирате в малко населено място, служителите й ще ви приемат в удобно за вас време в официалния си офис.
2019-01- 1