Съвременните митове за днешната работа в Германия

Съвременните митове за днешната работа в Германия

Ако в момента си търсите работа в Германия и сте по-скоро силно мотивирани, уверени в решението си и готови да заминете, със сигурност, следващите редове ще ви бъдат интересни. Те може би, ще учудят някои от вас, но ние сметнахме, че е по-добре да предизвикаме изненадата сега, отколкото по-късно, когато стъпите на немска почва.
Това са съвременните митове за днешната работа в Германия, предлагана като опция за българите, решили да имигрират в точно тази европейска страна:
1.    Можете да си намерите само специализирана работа в Германия или казано по друг начин, ако не сте специалисти, няма смисъл да заминавате. Наистина, съвсем наскоро немското правителство изнесе специален доклад, от който стана ясно, че на немския трудов пазар се отчита огромна липса на специализирани кадри. Изброени бяха и много области, на които сега не е важно да се спираме. Само че това не означава, че в Германия няма нужда и от общи работници, неквалифицирани служители и дори хора, които са готови да стартират живота си на немска почва с обучение, което да ги подготви за съответната им нова работа тук.
2.    Няма нужда да се ползват посреднически фирми. Всеки може да си намери работа в Германия лесно и сам – особено сега в ерата на интернет. Да, в ерата на интернет ще намерите не десетки, а хиляди обяви за работа в Германия. Само че сигурно едва половината от тях са реални, а от тази половина само 15% отговарят на действителността, която ще заварите на немска почва. Всъщност, изключително лесно, изгодно, а и в пъти по-препоръчително е да си търсите работа в Германия чрез посредник.
3.    Ако не знам немски език, няма смисъл да си търся работа в Германия. Напротив – има, защото много посредници организират езикови курсове за своите клиенти. По същата логика, много немски работодатели са готови да платят за подготовката – и специализираната, и езиковата – на своите бъдещи служители. Въпросът е, че ако не знаете немски език, е твърде вероятно, приходите, заради които ще се откажете от родното, за да живеете по-добре в Германия, ще дойдат доста по-късно, отколкото си представяте.
4.    В Германия, всъщност, всичко е само работа. Няма такова нещо. Дори има нашенци, които успяват да намерят достатъчно свободно, извън работното, време за обучение, за хобитата си, социален живот, а някои дори успяха да започнат собствени инициативи, в последствие прераснали в първия им бизнес. В Германия хората имат време и за децата и семействата си и в името на това скъпоценно време за всяко човешко същество, много работодатели преминаха на по-кратко, но по-пълноценно използвано работно време.
2019-01- 1