Топ въпроси, задавани от хора, търсещи си работа в Германия като болногледачи

Топ въпроси, задавани от хора, търсещи си работа в Германия като болногледачи

Германия е със най-явно застаряващото население в цяла Европа. Това означава, че старческите домове и болниците с постоянни пациенти на възраст над 60 години, са пълни. И това наистина е факт. От този факт следва друг факт, особено важен за хората, които си търсят работа в Германия, а нямат конкретна професия, възможна да се практикува свободно без допълнителна преквалификация на немска почва, а именно: в Германия има огромен недостиг на болногледачи.
Според статистиката, изнесена от фирмите посредници за търсене на работа в Германия над 50% от обявите им са именно за болногледачи. Голяма част от заетите работни позиции от имигранти (включително и с български произход) в Германия са именно болногледачи.
Тази груба статистика ни накара да ви отговорим на топ въпросите, задавани от хора, търсещи си работа в Германия като болногледачи. Именно защото и вие е възможно да бъдете част от тях със същите питания:
Въпрос: Мога ли да работя като болногледач без опит и подходящо образование?
Отговор: Всяко сходно образование (медицинско, педагогическо, та дори и комуникации) и опит (включително и не трудов, например, грижилите сте за болната си баба) са добре дошли, но те не са задължителни на всяка цена и за всеки работодател. Някои фирми осигуряват специални обучения за придобиване на нужните умения и знания в областта. Тези обучения завършват със сертификат или диплома, която кореспондира с квалификацията на медицинските работници.
Въпрос: Кога мога да си търся работа като болногледач и има ли опция за временна заетост?
Отговор: Именно поради причината, че в Германия недостигът на болногледачи е масов и сериозен, по всяко време се предлагат подобни работни позиции. И по същата причина, много старчески домове или болници са готови да приемат дори временно служители.
Въпрос: Задължително ли е настаняването в самото заведение, където ще заемам работната позиция болногледач в Германия?
Отговор: По-скоро такова настаняване може да е изключение от правилото. По принцип, ако служителят е кандидатствал за работата през агенция посредник, тя е тази, която ще му осигури или помогне в търсенето на квартира. Ако сте си намерили работата по собствена инициатива и в обявата не е било упоменато, че работодателят старческия дом или болницата ще ви съдействат за квартира, отговорността остава изцяло ваша.
Въпрос: Мога ли да придобия квалификация за болногледач в България?
Отговор: В България няма такава работна позиция болногледач или ако я има, тя е по-скоро ново понятие. Нашите специфични културни и социални ценности налагат това. При нас в повечето случаи близките се грижат за възрастните си и / или болни родителите, баби и дядовци, всякакви роднини общо взето. В Германия, както и в много други страни, болногледачите са вид медицински персонал и са често срещани работни позиции, включително и специалности в учебни заведения.


2018-12-31