Как да не попаднем на измамник посредник в търсена на работа в Германия

Как да не попаднем на измамник посредник в търсена на работа в Германия

Германия, определено, бие по почти всички критерии конкурентите си в класацията за най-предпочитана европейска дестинация за емигрантите. И ако доскоро, тази тенденция се наблюдаваше само от европейската неформална общност на хората, които не виждат път за развитие в собствената си страна и желаят да започнат новия си живот другаде, то днес в нея виждаме сериозна експанзия. Много чужденци извън пределите на Европа, също, все по-често се ослушват за работа в Германия. И все по-често, намеренията им не включват временно пребиваване (наясно сме, че веднага в главата ви се роди асоциацията с бежанската вълна), а за трайно установяване.
Българите емигранти не са изключение от въпросната тенденция. Хиляди хора напускат страната ни съвсем осъзнато и с огромна мотивация всяка година. Огромен процент от тези хора си търсят именно възможност за работа в Германия. Сред тях пък откриваме и огромен процент българи, които предпочитат да си намерят подходяща работа в Германия чрез посредник.
Работата на посредника или фирмата посредник, която сте наели в търсене на работа в Германия не е нито проста, нито лека. В най-общи линии, посредникът ви консултира за всички възможности и условия, които да очаквате в бъдещето си начинание, прави връзка между работодател и евентуален подходящ за него потенциален служител в лицето на някой от своите клиенти (тоест вие), урежда всички подробности (административни, транспортни и дори изцяло социални за бъдещите служители в Германия) и остава един вид закрилник за вашите интереси, след като постъпите на работа в Германия.
Казваме всичко това, за да ви припомним, че всеки посредник, който ви предлага съдействие в желанието ви да започнете нов живот на немска почва, се ангажира реално с тези най-общо формулирани задължения спрямо вас. Това наистина са най-общо услугите, предлагани от посредника за намиране на работа в Германия, а и всъщност, в която и да е друга страна. Защото често, много фирми предлагат и допълнително съдействие: уреждане на квартира, намиране на езикови курсове по немски, а дори и на специализирани курсове, свързани с уменията, нужни за бъдещата работна позиция.
Обикновено, този пакет от услуги звучи перфектно за всеки от вас, който си търси работа в Германия, няма познати на немска територия за съдействие, не знае кои са надеждните работодатели или сайтове за свободни позиции в немската страна. Ето защо ако преди да се обърнеш към посредник за подобен ангажимент беше по-скоро смятано за липса на време, средства и дори смисъл, днес се наблюдава обратната тенденция. Почти всеки българин, който си търси активно работа в Германия, или просто има силното желание да замине и да започне на чисто там, се обръща към посредник.
Популярността на фирмите посредници обаче си има две страни. От една страна, легалните и наистина надеждни фирми успяха да затвърдят позициите си, а и да спечелят доверието на своите клиенти. От друга обаче, тази популярност даде почва на все повече измислени, лъжливи или изобщо както искайте ги наричайте тези измамни фирми посредници, да се нареждат до своите „конкуренти“ с безупречна репутация.
И истината може да ви се стори леко стряскаща, но е факт, че никой от вас не е застрахован от това да попадне на посредническа фирма измамник в търсене на работа в Германия. Добрата новина е, че дори да получим предложение от такъв посредник, можем лесно да разберем, че ни мамят, тоест да не се хванем на въдицата…Въпросът е да разберем как да предотвратим една такава измама?
Днес, с този материал ще разискваме именно този въпрос. Ще започнем с няколко базисни съвета. А след тях директно ще преминем към знаците, които ни намекват, че си имаме работа именно с измамник посредник за работа в Германия.
Ценни съвети за всички, търсещи си работа в Германия:
1.    Обявите по уличните стълбове с шокиращо огромни работни заплати като обещание за вашата бъдеща работа в Германия са просто измама. Просто ги подминете.
2.    Ако е възможно, попитайте приятел / познат за препоръка за надеждна фирма посредник.
3.    Винаги проверявайте фирмата посредник – днес, голяма част от информацията за търговските дружества, както и за организациите с нестопанска цел, е публична (или поне тази информация, която нагледно показва, че си имате работа с опитен и надежден, или с фалшив посредник)
4.    Не забравяйте, че колкото по-често проучвате въпроса за работа в Германия в интернет, толкова повече ще започнат да ви спамят различни фирми посредници с конкретни предложения. Някои от тях са измамници. Не приемайте факта, че някой се е свързал с вас в точния момент, за знак от съдбата.
А сега вижте признаците, по които веднага да различите фирмата измамник:
1.    Посредникът ви изисква заплащане под формата на такси за каквито и да е услуги. Имайте на предвид, че нашето законодателство забранява на посредническите фирми да търся каквато и да е сума от хората, които си търсят работа в Германия.
2.    Вашата фирма посредник така и не се е срещала с Вас на живо чрез свой представител. Това е недопустимо от етична гледна точка, имайки на предвид, че ви посредничи за толкова важно събитие във вашия живот. Но от друга страна, е и признак, че посредникът крие нещо от вас.
3.    Вашата фирма посредник за работа в Германия не присъства в специалните регистри на Агенцията по заетостта, които водят списъци именно на легалните посредници.
4.    Фирмата посредник се опитва да ви обясни, че няма как да ви представи трудов договор, защото той се подписва на място, тъй като работодателят е официално регистриран в  Германия. Всъщност, задължително е преди да се качите на самолета е да се уверите, че имате такъв договор. Къде тогава отивате? Към нещо несигурно…В допълнение, освен на немски, трябва да ви се предостави копие от трудовия договор и на български език, за да сте изцяло запознати с условията.
5.    Фирмата посредник в предоставя работа в Германия, която изисква специално образование (медицинско, юридическо, финансово-счетоводно, инженерно и т.н.), което вие не притежавате. Друг е въпросът, ако става въпрос за работа в Германия, която не е толкова квалифицирана и ви се обещае курс за придобиване на знания за заемане на позицията. Във втория случай, съвсем не става въпрос за измама, но с него също, трябва да внимавате и да следите в договора си дали има конкретна гаранция, че ще бъдете назначени на работа след завършване на въпросния курс.


2018-12-31