11 неща, които да не правите в Германия

11 неща, които да не правите в Германия

11 неща, които да не правите в Германия
Представяме си, че сте на финалната права – вече не просто имате ясна представа за своята бъдеща работа в Германия, ами пред вас стои и заветният трудов договор, с необходимите реквизити, в два езични екземпляра, за да сте наясно за какво и къде точно отивате, а освен това, там някъде на немска почва ви очаква новата ви квартира, уредена от страхотния ви посредник, както и надеждата, че ще започнете нов, по-хубав живот…
Вероятно, сте приключили не само с всички административни, но и със задачите относно предстоящото си пътуване. Вече си имате билет до Берлин и на 5 пъти сте преговорили с консултантите от посредническата фирма за маршрута до населеното място, до което трябва да стигнете (да преговорим отново, ако искате: отивате до жп гарата, хващате влак в еди-колко си часа, спирате на 10 спирка / град, там ще ви чака Хер…).
Ето защо, убедени сме, че в момента пред вас стои и последната част от подготовката ви във връзка със заминаването, а именно емоционалната. Тук сме, за да ви помогнем и в тази, последна част. Тук сме обаче и осъзнавайки, че вероятно стресът и напрежението са ви дошли в повече покрай цялата инициатива (естествено, всичко е било за хубаво, но стресът си е стрес и той пристига дори само при рязко покачване на адреналина от вълнение, та даже и от положителни емоции). Ето защо ще подходим към тази последна, емоционалната подготовка с по-малко детайли, информации, закони и т.н. Всъщност, няма да ви лъжем, по-долу ще говорим и за закони, но спокойно – всичко ще е в достатъчно разбираем език и с изцяло добър и лежерен тон.
Днес, ще засегнем социално-културната тема относно Германия. Ще ви дадем насоки как да създадете добро впечатление на околните там и по-конкретно, как да не създадете лошо такова. Запознаваме ви с 11-те неща, които в никакъв случай да не правите в Германия:
1.    Според немското законодателство вие нарушавате закона, ако на магистралата колата ви изгасне поради липса на гориво. Ако ви спрат на магистралата и установят наличие на изключително малко гориво, което очевидно няма да ви стигне до мястото, към което сте се запътили, вероятно, ще отнесете солидна глоба. Като цяло, немската магистрала е популярна и с това, че на нея можете да карате с каквато и да е скорост, а освен това, тук не се спира просто ей-така. Причината за спирането трябва да е наистина сериозна.
2.    По никакъв повод не си позволявайте да закъснявате. Всички онези закачки с немската точност и прагматичност си имат свой резон. Истината е, че немците наистина мразят закъснението. А ако говорим за закъснение за работа в Германия, положението ви е наистина сериозно. Накратко, нашият съвет е никога да не се успивате, но ако имате сериозна причина за закъснение, просто предварително я обсъдете със своя работодател. В случая, почти винаги ще ви разберат, ако причината е основателна.
3.    Не говорете на „ти“. Във вашия случай – никога. Истината е, че в Германия се говори на „ти“ само между роднини и наистина, ама наистина близки приятели. А немците по принцип трудно завързват и признават хората за приятели. И тъй като вие сте новодошли, да ви нарекат приятел и да ви заговорят на „ти“, няма да е скоро.
4.    В Германия не трябва да държите урни с мъртвите ви роднини вкъщи. Това е страховита забрана,  но тя произтича от там, че немците си имат много, ама наистина много строги правила за местата, на които могат да се съхраняват останките на починали хора.
5.    Забравете за Хитлер, за нацистите, пречупения кръст и всичко свързано с нацизма. Не просто забравете, не споменавайте нито дума, която да се асоциира с тези неща. Ако не вярвате, проверете последната статистика на броя туристи, които са били арестувани за шеговити закачки с нацистки характер, за последната година.
6.    Ако заминавате с децата си и те са от различен пол, уверете се, че посредникът ви е уредил в квартира, в която да можете да отделите момичетата от момчетата. В немското законодателство е забранено на момиченцата да спят заедно с момченцата, та дори и да са братя и сестри.
7.    Продължаваме темата за децата. Искаме да ви посъветваме да предупредите децата си по никакъв повод да не докосват други деца в градината. Това също е забранено в Германия. И, да – наистина е абсурдно.
8.    Не сваляйте каквото и да е било интернет съдържание в Германия. Това не е просто забранено, както е забранено и в много други страни по света. Това се следи стриктно от немските власти, а санкциите са наистина, ама наистина плашещи.
9.    Не забравяйте за всички разговори с вашия консултант от фирмата посредник за работа в Германия относно етикета. Уверени сме, че той ви е говорил стотици пъти колко е важен етикетът там. Под етикет имаме на предвид почти всяка реплика, действие и бездействие, които трябва да изразите в различни ситуации, включително и най-елементарни като побутване в бързината, докато тичате из офиса, на обяд, когато трябва да кажете задължително на всички „Добър апетит!“ и т.н.
10.    В Германия е крайно некултурно да не оставите бакшиш – не само в ресторант с няколко звезди, но навсякъде, където се предлага храна, в сладкарници, в барове, в кафенета и т.н. Освен това, тъй като немците са изключително пунктуални, те си имат и фиксирана сума за бакшиша, който се очаква да оставите – точно 10% от сметката.
11.    Не подарявайте лилии или карамфили на когото и да е било в Германия. Те са символ на смърт, погребение, скръб и често са израз на огромна обида, гняв, отмъщение. Всъщност, ако ще избирате подарък за жена, по-добре се насочете към нещо шоколадово. Немкините обичат да си похапват, спор няма!


2018-12-31