10 Признака, по които да познаем българина имигрант в Германия

10 Признака, по които да познаем българина имигрант в Германия

Без значение дали тъкмо сте си намерили работа в Германия и се притеснявате да не останете сам, та обмислите да тръгнете „на лов за българи имигранти“, или все още сте тук и ви е любопитно как се променя човек, когато заживее в чужбина и по-скоро на немска територия, вие сте на правилното място. Нещо повече – този материал е идеален за вас и то най-вече защото е забавен! Молим никой да не приема лично следващите 10 признака, по които да познаем българина имигрант в Германия:
1.    Влизате на първия купон / парти / домашно събиране, на което са ви поканили, след като сте си намерили работа в Германия. Заставате пред външната врата от вътрешната страна, но се усещате, че трябва да продължите, без да правите нищо конкретно. Тогава ги виждате – един чифт обувки, седящ самотно в коридора, въпреки шума от поне 10 глава в главното помещение. Ами да, вътре има българин, който си е събул обувките!
2.    Само един българин в Германия ще остане след (или ще се опита) след 3 часа в дискотеката, бара, клуба или където се намира. Ако останете последен на такова събиране и видите все още доста трезви и тепърва във вихъра на купона, това са българи.
3.    Ако случайно някой ви бутне в трамвая, изблъска в супермаркета, изпусне си нещо пред или върху вас и реагира най-напред с възклицание или междуметие (важи както за “ооопа“, така и за „oops”) вместо с извинение, това най-вероятно е българин.
4.    Минавате случайно на голям жилищен паркинг за коли. Там самотно сред огромното „стадо“ от баварци, мерджани и тук-там по някой Фолцваген виждате човек който сам си ремонтира колата. Това е българин, в Германия никой няма да си губи времето да оправя нещо сам – било то проблеми с кардана на колата или миксера на жена ти. За всичко се вика майстор и за всичко си има професия, която трябва да се уважава, а не да се подценява като не ползвате услугите от конкретния професионалист.
5.    Ако видите много, ама много пиян и развеселен човек рано сутрин на 4 март, това най-вероятно е българин. На 3 март българите се събират по случай националния празник и буквално забравят къде точно се намират и че утре са на работа в Германия, а не там, в България. Да, колкото и добре да си живеят на немска почва, патриотизмът им е жив, нали?
6.    Ако се чудите този ваш нов колега, който не излиза от Фейсбук дори в работно време и тайно, от каква националност е, българин е. Всъщност, това нещо го признаха и самите Фейсбук. Българите са една от най-активните в социалната мрежа нации в Европа. В същото време, немците имат доста забрани в използването на интернет и най-често го ползват по работа и за нещо полезно, доста по-рядко за забавление. Това, естествено, не важи за младежта.
7.    Само българска майка ще заведе 2-годишното си дете до спешното след като то повърне един път и се закашля два-три пъти. Не твърдим, че немците са лоши родители. В повечето случаи обаче те възприемат детското здраве като нещо, което се изгражда с годините, тоест държат на имунитета и каляването. При подобни леки случаи и настинки почти никоя майка няма да закара детето си на лекар, а ще го лекува по усмотрение или след проведен разговор по телефона с педиатъра си. Обратно – нашите майки са готови да пропътуват с влак и до най-близкия голям град само и само да получат на живо адекватна диагноза за децата си.
8.    Само един българин може да обсъди на приятна приятелска вечеря за половин час състоянието на местната политика, ужасното представяне на Байерен Мюнхен през последния сезон (с детайли и конкретни примери, естествено) и да завърши с изводи за скъпите цени в този ресторант…Между другото, имайте на предвид, че в Германия не е особено уместно навсякъде и по всеки повод да се коментират детайли от политическия живот на страната. Това е по-скоро етикет, а не законова забрана.
9.    Най-често киселите и нацупени физиономии рано сутрин по улиците или в метрото са на българи. Това не означава, че те са най-изморени от работа, а просто все още, живеят под порива на родния си манталитет – всички са ми криви, когато ми се спи, животът е скапан и т.н. Като цяло оптимизмът е едно от нещата, които родните имигранти в Германия най-късно получават – доста по-късно от първата си премия, повишение и т.н. Просто така сме устроени.
10.    Ако видите на своята работа в Германия жена с грим, добре оформена прическа, поддържано лице, маникюр и визия по последните модни тенденции, но не работите нито в модно списание, нито сте елитен собственик на модна агенция, ами това е българка. Възможно е да е и рускиня, но ние сме убедени, че вие от векове наред сте запознати с тайните на отличаването на една нашенка от една рускиня. Иначе, в Германия, жените не държат толкова много на перфектната визия по всяко време, на всяко място и на всякаква цена.
Разбира се, това са само част от нашите характерни черти, които можете да видите в случайните минувачи в Германия, оказали се българи. И ако видите, не се обръщайте или не извръщайте глава. Все пак, това са ваши сънародници и може би, точно колкото вас са си стъпили на краката и добре са си устроили живота, но и толкова колкото вас тайничко изпитва носталгия по нашето. А може би, и те са самотни като вас в началото. Подайте им ръка или просто кимнете за „Здравей“. Много е вероятно и отсрещната страна да ви разпознае!2018-12-31