Какво включва посредническата услуга за търсене на работа в Германия ?

Какво включва посредническата услуга за търсене на работа в Германия ?

Ако си търсите постоянна или временна за определен срок работа в Германия, опциите пред вас условно са три. Първата е да потърсите приятел или познат, който вече е на немска почва и който може да буквално да ви подаде ръка. Ако не сте сигурни в този човек обаче, по-добре  е да не обмисляте подобна опция. Втората е изцяло да се доверите на собствените си проучвания – тоест да си намерите работа през интернет, да започнете да членувате в групи по социалните мрежи за българи в чужбина, откъдето да потърсите квартира, както и да дебнете най-добрата оферта за изгоден last minute полет до Берлин. Естествено, втората опция е повече от трудоемка. Доста по-сигурен и лесен вариант да си намерите работа в Германия е да използвате фирма посредник.
Каква обаче в най-общи линии е въпросната услуга? Какво точно ти предоставя посредникът и заслужава ли си? Разбира се, трудно е да се отговори еднозначно на тези два въпроса, но от друга страна, има известен минимум в посредническата услуга за търсене на работа в Германия, на който отговарят почти всички надеждни и с добро име фирми посредници. Ето какво почти винаги предлага всяка една от тях:
1.    Консултация + информация
Въпреки че това комбо може да ви звучи твърде банално и общо, всъщност в тези две предимства на посредническата услуга в търсене на работа в Германия се крият много ползи. Самата информация е свързана както с живота в Германия, така и за трудовото законодателство. Тук няма да ви цитират членове, от които няма да разберете нищо, а ще ви дадат примери за работна заплата и начин на изплащане, осигуряване и отпуски конкретно валидни за вашата евентуална бъдеща позиция. Консултацията включва и пълна детайлна картина на длъжностната характеристика на въпросната позиция.
2.    Обучение – насочване, предлагане, покриване или намиране.
Тук имаме на предвид, че фирмата посредник може да ви помогне да намерите правилното професионално обучение, към което да се насочите, а в последствие и да приложите в бъдещата ви работа в Германия. Също така, посредникът би могъл да ви насочи към курс в България, който да увеличи шансовете ви за по-бързо трудоустрояване на немска почва. Някои фирми посредници ще ви намерят езиков курс в България или дори ще покрият такъв в Германия.
3.    Организация и пътуване
След като съвместно със своя посредник успеете да намерите подходящата работна позиция за вас в Германия и осъществите връзка с работодателя, който пък търси точно такъв като вас бъдещ кадър или служител, предстои и организацията по вашето заминаване. Не се бъркайте, че тук става въпрос само за едно събиране на багаж. Всъщност, това е единственото нещо, с което няма да ви помогне посредникът. Той обаче ще ви помогне с намирането на подходящ и изгоден за вас полет, ще събере целия комплект документи, които ще са ви нужни по време на пътуването и при пристигането, а също така и може да осигури кой да ви посрещне на летището или гарата.
4.    Последно, но не по важност – квартирата!
Това е изключителното предимство на ползването на посредническа услуга в търсене на работа в Германия. Истината е, че квартирите са едновременно кът, и невероятно скъпи там. Ето защо когато посредникът ви обещае, че ще ви съдейства в тази насока, а често и дори че ще покрие първоначалните разходи за наем и консумативи, вероятно, вие сте попаднали на наистина надеждна фирма.


2018-12-31