Гастрономните съвети, които са ви нужни за започване на работа в Германия

Гастрономните съвети, които са ви нужни за започване на работа в Германия

Всяка работа в Германия, както и всяка работа в която и да е друга част на света, неизменно се свързва с редица предизвикателства, трудности и особености, с които да свикнете, когато я започвате – наново, на чисто, на ново място. Сред тях етикета в храненето, начините на приготвяне и сервиране на храна са особено важни, когато говорим конкретно за работа в Германия. Не се чудете защо?
•    Първо, това е така, защото немците съвсем не са най-дружелюбните и комуникативни, социално настроени хора. И ако си търсите другарче на новото работно място, да се сближите с някого е възможно единствено по време на обедната почивка. През останалото време, немците просто ще работят и няма да обръщат внимание на вашите опити за сближаване.
•    Второ, защото 65% от предложенията за работа в Германия са свързани или с ресторантьорския бизнес, или включват обгрижване и / или домакинска работа у дома, тоест готвенето и храненето са част от професионалните ви ангажименти.
•    И трето, ако искате бързо да се адаптирате изцяло с хората, атмосферата и начина на живот в Германия, няма по-лесен начин да го направите от това да споделяте храната си с местните.
Така че нека не губим още ценно време, ами да започнем с конкретните гастрономни съвети, които са ви нужни за започване на работа в Германия:
1.    В Германия обществото условно може да се раздели на две групи в зависимост от храната, която консумират. Една голяма част от немците предпочитат максимално най-евтините хранителни продукти за своята трапеза, докато друга такава е силно увлечена по съвременните био и еко тенденции в здравословното хранене. Интересен е фактът, че много, ама наистина много нисък процент от хората в Германия залагат на скъпата храна.
2.    В случай, че сте отговорни за трапезата в семейството, в което попаднете, добре е да спазвате две основни правило. Първото е, че задължително трябва да се съобразявате с бюджета, отреден ви за пазаруване. Ако не ви е даден конкретен списък, е хубаво да помислите за това какво е имало в хладилника, преди да се изпразни. Що се касае до конкретните блюда, които най-често консумират немците и които вие може да сте ангажирани да приготвяте, те задължително съдържат месо – телешко и свинско, доста по-рядко пилешко – а сред топ популярните зеленчуци за гарнитура попадат картофите, морковите и аспержите.
3.    Въпреки че вече споменахме за леко студената натура на традиционния германец, имайте на предвид, че те обичат много да се хранят в компания. Затова и ако вашата работа в Германия е да се грижите за болен или възрастен човек, запомнете, че освен да му поднесете артистично вечерята, можете и да му правите компания.
4.    Последно, но не по важност, етикетът на немеца добре си проличава и по време на вечеря. Например, важно е да пожелаете добър апетит, след като седнете да се храните, и е изключително нежелателно да ставате от масата, преди другите да са приключили или без да споделите причината, поради която ви се налага да се оттеглите.


2018-12-31