Работа в Германия без немски език - възможно ли е ?

Работа в Германия без немски език - възможно ли е ?

Официалният език в Германия е немският и ще си остане немският. За разлика от много страни от ЕС като Белгия и Холандия, например, където отдавна има няколко официални езика, включително и масовият английски, както и редица държави с постепенно и дори мълчаливо въвеждане на английския като допълнителен, но достатъчен език за живеене и работа, тук нещата са други. Немските работодатели, немското общество и дори немското правителство е достатъчно праволинейно и твърдо, за да смени посоката си в езиковата среда на своята територия. Нещо повече – ако преди около 10 години много българи отиваха да си търсят работа в Германия без да владеят и най-лесните общи фрази на местния език, и успяваха да се справят, днес това е в пъти по-трудно.
Възможността да си намерите работа в Германия без немски език не е точно 0, но се върти около нея. Позициите, на които евентуално и с много големи компромиси биха ви наели, без да знаете езика, са в повечето случаи под нивото и на нискоквалифицираната работа. Дори да намерите такава работа в Германия, не очаквайте от нея нито високо заплащане, нито  възможност за развитие. Все пак, това си е вариант, който можете да ползвате, ако искате да научите езика на място. От друга страна, всяко правило си има изключение, но не можем да разчитаме на него, когато става въпрос за сериозен въпрос като работа в Германия, нали?
И преди да сте се отчаяли и да загърбите завинаги желанието си да заминете в чужбина и то именно в Германия, бързаме да ви успокоим. Всъщност, даже да не знаете немски – добре или изобщо – можете да започнете да си търсите работа в Германия и сега. Причината е, че повечето програми за трудоустрояване в Германия от българи, както и повечето посреднически фирми, които предлагат подобен тип услуги, включват специално предложение към кандидатите: езиков курс. Нека предположим, че сте лекар, медицинска сестра с дипломи за съответната специалност, или нямате квалификация и търсите работа като болногледач или домашен асистент, който обаче не знае немски език. Ако се обърнете към посредник за работа в Германия, и разясните ситуацията си, по всяка вероятно, ще ви бъдат предложени два варианта. Единият вариант е да изкарате курс по немски език тук, в България, а другият е да се заемете с тази задача там, в Германия. Ние лично ви съветваме да се спрете на втората опция: първо, защото на местна почва се учи по-лесно и по-ефикасно чужд език и второ, защото можете да ползвате времето за придобиване на езиковата си квалификация за адаптация към цялостната среда, начина на живот и дори социалните различия в немското общество. Така, след като се адаптирате физически и емоционално (от гледна точка на наето жилище, разучаване на транспортните връзки и от гледна точка, на психологическата адаптация към всички тези промени), а и след като научите немски език можете успешно да започнете своята работа в Германия със самочувствие и наистина реална готовност!2018-12-17