Етикет, норми и особености в немското семейство

Етикет, норми и особености в немското семейство

Огромен процент от предложенията за работа в Германия включва цялостно настаняване в немско семейство или целодневно присъствие в дома. Обикновено, говорим за позиции като болногледач, домашен помощник и асистент. Често се срещат и обяви за домашни икономи и бавачки. При всички тези предложения за работа в Германия освен говорим немски език, нужната квалификация или поне мотивацията за бързо учене в движение на нещата, които ще се изискват от вас, е необходимо и предварително да проучите особеностите на немските семейства.
Днешният материал е посветен на общите норми, стандартният етикет и изобщо всички специфики, които можем да обобщим за съвременното немско семейство. Ако се запознаете с тях от по-рано и в последствие ако се съобразявате с тях, можете да бъдете сигурни, че ще си улесните цялостния процес на бъдещата ви работа в Германия. Освен това, с такава предварителна подготовка ще направите наистина чудесно впечатление на бъдещето си семейство работодател.  
Но нека преминем към въпросните особености на германското семейство, с които е добре да се запознаете предварително:

•    Немците не са най-общителните и отворени хора. Ето защо стресът за новия „член“ в тяхното семейство, тоест вие, ще е еднакъв като стреса за вас самите. Това е добра новина, защото ситуацията ще е еднаква и за двете страни. С две думи, трябва да бъдете деликатни и внимателни и да си дадете време да се опознаете.
•    И все пак, спазвайте добрия тон и приличие. Немците се сприятеляват и сближават трудно и твърде дълго. Всъщност, в немския език думата „приятел“ означава много, ама наистина много близък човек, с който обикновено се познавате отдавна и от близко. Не забравяйте да се обръщате към хората в учтива форма, както и да се представяте с фамилия.
•    Ако вашата нова работа в Германия е на позицията болногледач, следвайте всички инструкции за хранене и хигиена в дома щателно и обезателно. Немците са детайлни, придирчиви хора, а когато говорим за заболяването, вниманието за подобни детайли трябва да е още по-сериозно.
•    Избягвайте да питате за правата си, бонуси, лични придобивки и изобщо за всичко, свързано с вашите желания, в началото на своята нова работа в Германия. Първо, това са неща, описани в офертата, предоставена ви от работодателя или посредника. Второ, немците реагират не особено приятно на хора, които още не са започнали да работят, а вече търсят дължащата им се полза.
•    Ако сте пушач, пушете само и единствено извън къщата, в която работите. Също така, излишно е да се споменава, че не е добре да питате постоянно дали можете да излезете да пушите, защото отново ще направите лошо впечатление. Когато стопаните установят навика ви, сами ще започнат да ви приканват да се възползвате от малко почивка и време за цигара.
•    Ако пък вашата нова работа в Германия е домашен помощник, не забравяйте за неща, които обикновено не правим у нас: почистването на снега пред къщата, разделно изхвърляне на боклука, пазаруване веднъж седмично,  но в големи количества и задължително с предоставяне на касовата бележка.2018-12-17