Проблемът квартира-работа в Германия в детайли

Проблемът квартира-работа в Германия в детайли

Последните няколко години отбелязаха истински икономически бум за Германия. Същевременно, немското правителство и неправителствените организации, действащи в сферата на социалните услуги и трудовия пазар, твърдят,ч е страната продължава да се нуждае от работна ръка, най-често квалифицирана. Обикновено, сред най-търсените позиции в държавата са тези от медицинския, архитектурния, инженерния, строителния и дори образователния сектор.

Широкото предлагане на работа в Германия е стимул имигрантската вълна не просто да не спира, ами да се засилва. Българите продължават да не са изключение от наплива. И тук трябва да отбележим, че близо 50% от нашенци, които заминават за нова работа в Германия, са именно част от тези търсени липсващи висококвалифицирани кадри, най-вече лекари и медицински сестри.

И въпреки че всичко това звучи повече от перфектно за всички наши сънародници, възнамеряващи да заминат временно или трайно, за да си намерят работа в Германия, съществува и един сериозен проблем. Той не е нов, но отскоро за него започна да се говори и то масово сред посредниците у нас, както и сред немските работодатели, които често са склонни да наемат имигранти в екипа си.

Най-общо проблемът може да се определи като не доброто съотношение между квартира и работа. От една страна, лесно може да се намери работа в Германия, но пък е особено трудно да се наеме жилище. Ето защо когато говорим за заминаване на немска територия е добре да се ползват услугите на посреднически фирми. Почти във всички случаи именно те се заемат с въпроса за настаняването ви.

Проблемите обаче съвсем не спират до тук. Те се задълбочават с увеличаването на цените за наем в Германия. В големите градове като Берлин, Мюнхен, Хамбург и Кьолн се отчита ръст на наемите с над 30% за последната една година. Статистиката не приключва до тук, защото става ясно и, че наемите в столицата са със 130-142% по-високи от средните наеми в Германия. В Мюнхен пък, мястото с буквално най-скъпи недвижими имоти в страната, наемът за квартира, не включващ никакви допълнителни разноски, е със 170% над средния за Германия.

И така, дори наети на висококвалифицирана работа в Германия, много специалисти остават с много малко спестявания, а понякога и мизерни спестени пари, след като платят наема си. Проблемът е толкова сериозен, че голяма част от работодателите са започнали да предоставят солидни надбавки, осигурени именно за наем, на всичките си специализирани кадри, в това число и лекари, и да в това число и българските лекари. За съжаление, практиката за такъв тип надбавки се среща само при наемане на висококвалифицирана работа в Германия. Друго добро решение на проблема, а ние знаем, че немците са тези, които винаги успяват да намерят няколко алтернативи за справяне със ситуацията, е релокация на работника в по-малък град с по-ниски наеми чрез преназначаване във фирмен клон.

Целият този анализ ни кара да се замислим, че всъщност, големият наплив на българите, търсещи работа в Германия, но задължително в някой от големите градове, може и да е неоснователен. Препоръчително е, ако вие сте сред тях, да обмислите по-разумното решение за назначаване и преместване в малък град в региона на Бавария, Щутгарт, Хановер и цялата Северна част на страната.

2018-12- 4