Евентуални проблеми, с които се сблъсква нашенецът в търсене на работа в Германия

Евентуални проблеми, с които се сблъсква нашенецът в търсене на работа в Германия

Българските имигранти в Германия си имат цяла общност, а на места дори и цели български квартали. Животът на немска територия започва да звучи все по-привлекателно за нашенци, поради което и е толкова голям делът им сред цялата имигрантска общност в Германия. Както високият стандарт на живот, така и стотиците опции за намиране на добра работа в Германия създават илюзията, че общо взето е нужен един билет до Берлин и животът ви може да се промени веднага и то задължително в положителна посока.

Истината е, че това не е невъзможно. Но всяко начинание, всяко ново начало и има своите трудности, които ако се посрещнат подобаващо и правилно, онзи розов и безгрижен живот би могъл да придобие по-реалистична визия. За евентуалните проблеми, с които се сблъсква нашенецът в търсене на работа в Германия ще говорим именно в този материал:

1.       Трудности с намиране на квартира или изобщо каквото и да е място за живеене под наем, определено, са възможни. Всъщност, колкото е лесно да се намери работа в Германия, толкова е и трудно да се намери подходяща квартира. Ако се занимавате с тази организация с посредник обаче ще ви е в пъти по-лесно.

2.       Ако  не владеете немски език, ще бъдете няколкократно и сериозно поставяни в наистина неприятни и трудни ситуации. Нито английският език, нито добрата визия или изключителните умения, с които мислите да си търсите работа в Германия, биха ви помогнали. Почти е невъзможно да срещнете работодатели в страната, които биха ви наели на каквато и да е позиция без немски език. И ако преди най-нископлатените работни места като чистач, помощник в кухнята или строител, бяха достъпни без владеене на езика, днес, ситуацията съвсем не е такава. Още по-трудно ще се и справяте с ежедневните дейности в Германия без езика. Накратко, добре е предварително да обмислите курс по немски, преди да заминете.

3.       Ако трябва да посочим чисто емоционални трудности, с които можете да се сблъскате в първите ви дни от назначаване на работа в Германия, ще трябва предварително да ви дадем съвет: Не губете самочувствието си. Много е възможно в началото да се почувствате експлоатирани и това невинаги да се дължи на негативно, лично отношение към вас. Всъщност, усещането, че сте в казарма, че има строги правила и ред за всичко е напълно нормално явление, с което ще се сблъскате просто защото в Германия това е практика.  И тя зависи за всички, и имигранти, и немци, и чужденци от източноевропейските страни, и тези от западните.

4.       Липсата на известен социален живот, с какъвто сте свикнали в България, може сериозно да ви притесни. Всъщност, в началото няма да усещате, защото промените в ежедневието ви, новите хора, с които се сблъсквате и най-вече новата работа в Германия изцяло ще изстискват силите ви. Когато обаче посвикнете с всичко това, ще осъзнаете, че животът ви вече е различен и няма нищо общо на живота ви в България. Ежедневните събирания с приятели след работа стават редки събирания, празниците и купоните – сведени до минимум. Важно е да не се паникьосвате от това и да погледнете на добрата страна от всички промени, както и да не забравяте, че сте тук с някаква цел: било то да получите квалификация, да съберете средства, да започнете на чисто!2018-12- 4