Няколко изненади, с които българинът се сблъсква, след като си е намерил работа в Германия (Част 2)

Няколко изненади, с които българинът се сблъсква, след като си е намерил работа в Германия (Част 2)

Темата за най-интересните, а за някои от вас и шокиращи изненади, с които българинът се сблъсква, след като си е намерил работа в Германия, се оказа по-дълга, отколкото си мислехме. Ето защо, директно започваме с нейната втора част. Вижте останалите изненадващи факти и практики, с които може и да се сблъскате, след като постъпите на работа в Германия:

1.       Случаите, в които немски работодатели наемат чужденци на работа без владеене на местния език, са почти 0.05% от общите случаи на наетите имигранти в страната. Накратко – не, в тази страна никой няма да ви говори на английски, за да ви обясни какво трябва да правите, дори и вашата работа в Германия да се състои в натискане на едно копче на поточната линия.

2.       Намирането на квартира в Германия не е като да се обадите на някой брокер, да огледате 3-4 апартамента и да вземете онзи с най-яката гледка. Всъщност, този въпрос е малко сложен на немска територия. Ще го кажем така: за си наемете жилище, от вас ще искат да представите трудов договор, но пък за да си намерите работа в страната, от вас ще искат конкретна адресна регистрация, а адресна регистрация се дава само при наличие на регистриран договор за наем. Сега разбрахте ли защо е толкова препоръчително да ползвате услуги на посредник при търсене на работа в Германия? Ами посредникът почти винаги се заема лично с въпроса за вашия легален трудов договор, който ще подпишете, както и с квартирата, в която ще преживявате, а понякога предвижва и процедурата по изкарване на адресна регистрация!

3.       В Германия не могат да купонясват така, както ние купонясваме в България. Най-добре е да се примирите с този факт и да не се амбицирате с фикс идеята да научите новите си приятели немци на парти живота, който сте свикнали да водите у нас. Истината е, че когато има реален повод за празнуване, германците си празнуват, но пиршеството продължава до не по-късно от 3 часа през нощта. И другата, по-важна за вас и впечатлението, което ще направите, е, че на хората, останали да празнуват след този час, не им се носи добра слава.

4.       Можете да завършите висше образование в Германия много лесно. Е, добре, като казваме лесно, нямаме на предвид, буквално лесно – без нито една лекция или прочетен учебник. Става дума за финансовата страна на нещата, защото в 90% от случаите немското висше образование е изцяло безплатно. И като говорим за лесно, сигурно се досещате, че липсата или минималните такси в университета са за сметка на максималните усилия, които ще положите, за да се сдобиете с диплома. Такава обаче ще ви отвори страхотни нови хоризонти към отлично заплатена работа в Германия!

А вие сещате ли се за нещо странно, за което са ви разкарвали приятели или роднини, заминали на работа в Германия ?


2018-11-26