Няколко изненади, с които българинът се сблъсква, след като си е намерил работа в Германия (Част 1)

Няколко изненади, с които българинът се сблъсква, след като си е намерил работа в Германия (Част 1)

Ако дългият процес по търсене на работа в Германия за вас е приключил и буквално броите дните до заветния полет до Берлин, Кьолн или Мюнхен, докато вече сте спокойни с наличието на осигурена квартира, а дори и интернет, в нея, това, което ви остава, е емоционалната подготовка. Сигурно сте чували достатъчно много истории за това как се живее в Германия, включително и като имигрант и щом ще заминавате там, то тогава информацията като цяло ви е допаднала.

Днес обаче, ще ви поднесем няколко изненади. Съвсем не целим да ви разубеждаваме или да събуждаме каквито и да е колебания относно вече осигурената ви работа в Германия. По-скоро смятаме, че когато човек е подготвен, се справя с шокиращите новини и факти по-лесно, разумно и най-вече адекватно. Така че да не губим повече време, ами директно да ви запознаем с няколко доста интересни изненади, с които българинът се сблъсква, след като си е намерил работа в Германия и дори вече е пристигнал на немска почва:

1.       Прецизната точност в Германия не е мит. Или казано накратко, да, за 10 минути закъснение за работа в Германия спокойно могат да ви уволнят. Разбира се, не го приемайте като някакъв диктаторски режим, останал от времето на Хитлер. Всъщност, в стъпване на длъжност на немска територия, тези неща изрично ви се изясняват и ако трябва да сме точни  уволнение за първо закъснение е възможно само ако типът ви работа го изисква или ако закъснението е наистина голямо.

2.       Ако обидите някого с липса на учтивост при първа среща е възможно да не ви простят – НИКОГА! Ако поназнайвате малко немски, би трябвало да сте наясно с това. Самият начин на построяване на изречения в езика предполага силния афинитет на нацията към нормалната, човешката и изцяло в рамките на нормалното учтивост. В немския почти винаги на първа среща или по време на първи по-дълъг разговор се започва с обръщение, а освен това, в почти всяко изречение се включва „моля“, „благодаря“, „заповядай“ и т.н.

3.       Спазването на срокове също е закон в Германия. Това би трябвало да ви успокоява, след като за първи път ще започнете работа в Германия, защото можете да бъдете сигурни за редовно изплащане на заплати, подписване и спазване на договори и т.н. Само внимавайте да не се окажете вие тези, които забравяте за някой срок. Между другото, при плащане на онлайн стоки или услуги в Германия имате максимум 2 седмици срок да извършите платежното си задължение. След като той мине започва начисляване на лихви и то сериозни, а ако се стигне до трето напомняме за вашето плащане ще ви таксуват с около 10 евро на напомняне, а скоро идва и директно конфискуване на всичко, което притежавате.

4.       Най-високите цени в Германия са в сферата на туризма, транспорта и данъците. Похвално е, че сте си намерили работа в Германия, но няма да е особено похвално за вас, ако си мислите, че с това трудът, усилията, амбициите и изобщо работенето в името на по-добър живот за вас приключва. Всъщност, данъците на немска територия са сравнително високи, както и цените на обществения транспорт, а ако смятате съвсем да си релаксирате на немска почва, препоръчваме ви да избягвате баварските курорти и да си почивате у нас2018-11-26