Болногледач, легална работа в Германия


Често задавани въпроси

Каква е възрастовата граница за кандидатстване?
За да работите като домашен помощник е необходимо да сте на възраст между 30 и 63г.
Заплащат ли се такси при кандидатстване или одобрение?
Не. Кандидатстването при нас е абсолютно безплатно за Вас. Вие не дължите и няма да дължите такси независимо от това дали сте одобрени или не сте одобрени.
Какво включва работата на домашния помощник в Германия?
Работата се състои в грижа за възрастен, болен човек плюс водене на домакинството (чистене, пране, гладене, готвене, пазаруване..)
Мога ли да кандидатствам, ако не владея немски език?
Необходимо е владеене на немски език поне на средно ниво.
Какво означава да се владее немски поне на средно ниво?
Необходимо е образуване на изречения, лицето се старае много да говори и разказва, но прави граматически грешки. Лицето познава основните правила на немската граматика и се старае да контролира прилагането им, опитва се да строи сложни изречения, прави фонетични и синтактични грешки, но това не затруднява общуването в голяма степен.
Как се определя нивото на немски език?
Провежда се интервю-събеседване в офиса ни или по скайп - задължително с камера.
Как мога да кандидатствам при Вас за домашен помощник?
Необходимо е да попълните нашия онлайн-формуляр от страницата ни. След което ние ще се свържем с Вас за насрочване на дата и час за провеждане на разговор на немски език.
Какво следва след като попълня онлайн-формуляра за кандидатстване?
В рамките на 2 дни след като получим попълнения от Вас формуляр за кандидатстване ще се свържем с Вас по телефон, за да насрочим ден и час за разговор на немски език.
В какво се състои разговора на немски език?
Ще разговаряме с Вас на теми, свързани с домакинството и грижата за възрастни хора (човешко тяло, болести, пазар и домакинство).
След колко време, след като съм одобрен/а от Вас, ще мога да започна работа в Германия като домашен помощник?
След като преценим, че нивото Ви на владеене на немски език е задоволително, ние започваме да търсим подходящ клиент, където да работите. След като намерим такъв, ние Ви представяме информацията за клиента. В случай, че приемете работното място, ние показваме Вашата кандидатура на клиента. Ако и клиентът Ви одобри, то тогава се насрочва дата за пътуване за Германия. Колкото по-добре владеете немски език, толкова възможността да заминете по-бързо е по-голяма.
Преминал/а съм успешно разговора на немски език и съм подготвил/а всички необходими документи, какво следва сега?
Екипът на Юро Персонал Сервиз започва да търси подходящо работно място за Вас, което да Ви предложи.
Да донеса ли набавените от мен документи в офиса на Юро Персонал Сервиз?
Изискваните от нас документи е необходимо да донесете едва тогава, когато сте одобрен/а от конкретен клиент и е насрочена дата за пътуване. Преди този момент Вие сами трябва да съхранявате набавените от Вас документи.
По какъв начин ще получа предварително информация за клиента, за когото ще се грижа?
Когато имаме подходящo предложение за Вас, ще Ви изпратим имейл, съдържащ детайлна информация за клиента: възраст, кг, ръст и състоянието на клиента /заболяване, ако има такова/, както и задълженията Ви. В имейла ще е посочено и месечното трудово възнаграждение за конкретното работно място, както и определената дата за пътуване за Германия.
Мога ли да откажа предложеното ми работно място?
Да можете, но е необходимо да напишете причините за отказа Ви.
Предимство ли е, ако имам сертификат за завършен курс като социален асистент и/или болногледач?
Да!
Предимство ли е, ако имам шофьорска книжка?
В зависимост от конкретния случай е възможно шофьорската книжка да е задължително условие, но има и работни места, където не се изисква да шофирате.
Какъв е периодът, за който мога да работя в Германия?
Когато отивате при нов клиент, като титуляр на работното място, е необходимо да останете поне 3-4 месеца. При заместване на титуляра на работното място, продължителността на заетостта е между един и два месеца.
Възможно ли е да работя само 1-2 месеца в Германия, след което да се върна в България?
Да възможно е. Обикновено , когато отивате само по заместване на титуляря на работното място, продължителността на заетостта е между един и два месеца.
Посредством какъв договор работя във фирмата, която ме командирова?
Получавате трудов договор, който се подписва в офиса на фирмата в София
Възможно ли е да работя на Граждански договор?
Не е възможно да работите на граждански договор при нас.
Възможно ли е да работя без договор в Германия?
Не е възможно. Всеки служител, изпратен от нас в Германия, получава трудов договор, който е регистриран в НАП.
Ще бъда ли осигуряван/а по време на престоя ми в Германия?
Получавате здравно и социално осигуряване върху реалната Ви заплата, както и документ А1, който удостоверява, че сте били осигурявани в България за времето на командировката Ви в чужбина.
Къде ще бъда социално осигурен/а по време на командировката ми в Германия?
Вие ще бъдете социално осигурени от нас в България.
Какво е формуляр А1 и за какво се използва?
Притежанието на формуляр А1, в която и да е страна-членка на ЕС, удостоверява, че лицето е социално осигурено и не е нужно да му се внасят социални вноски в държавата, в която е командировано. Този формуляр легализира пребиваването и работата в чужда държава, също така осигурява на командированите лица необходимата социална сигурност.
Кой издава формуляр А1?
Формуляр А1 се издава от Националната агенция по приходи (НАП). Документи за издаването му се подават от фирмата, която командирова служителя си. Формуляр А1 се получава от фирмата, която е длъжна да съхрани оригинала до приключването на командировката.
Как се формира възнаграждението?
Всеки месец получавате работна заплата плюс командировъчни пари.
От какво зависи месечното ми възнаграждение?
Всяко работно място има определена работна заплата, която зависи от сложността на конкретния случай. Колкото повече задължения има домашния помощник, толкова по-висока е заплатата за това работно място.
Ако първият ми работен ден е в средата на месеца, примерно 15то число на месеца, за колко работни дни ще получа месечното си възнаграждение в първата си заплата?
Ще получите месечното си възнаграждение от 15то число до 30то число на месеца, т.е. за половин месец. След това всяка следваща заплата ще е за цял месец.
Кой заплаща месечното ми възнаграждение?
Възнаграждението Ви се изплаща от нас.
Кога се заплаща възнаграждението?
Възнаграждението за всеки месец се изплаща до 15то число на следващия месец, само по банков път, необходимо е да имате банкова сметка към Първа Инвестиционна Банка в лева.
Може ли възнаграждението ми да се превежда на немска банкова сметка?
Не. Възнаграждението Ви се превежда на българска банкова сметка в Първа инвестиционна банка.
Към коя банка трябва да открия банкова сметка преди да замина за Германия?
Необходимо е да си отворите банкова сметка в лева към Първа инвестиционна банка.
Възможно ли е да получавам цялото или част от възнаграждението си в брой?
Не е възможно. Изплащането на възнаграждението Ви се извършва единствено по банков път.
Как мога да разполагам в Германия с полученото от мен възнаграждение?
Необходимо е да имате международна дебитна карта, за да разполагате с парите си навсякъде по света(за плащане на стоки и услуги, за достъп до парите от банкомат в Германия).
Възможно ли е трудовото ми възнаграждение да се превежда по банкова сметка на мой близък?
Да, но ако ползвате сметка на Ваш близък е задължително да имате нотариално заверено пълномощно, че давате съгласието си възнаграждението Ви да бъде превеждано на тази чужда сметка.
Възможно ли е да получа авансово заплащане?
Не е възможно.
Каква е стойността на командировъчните пари, които ще получавам в Германия?
Командировъчните пари за пълен работен месец са твърда сума и възлизат на 925лв. Стойността на командировъчните пари не зависи от конкретното работно място.
Как се пътува до Германия?
Обикновено се пътува до Щутгарт /в някои случаи Мюнхен/ с автобус на фирма КАРАТ‐С(Eurolines). Използвайки тях, имате право на ръчен багаж в автобуса плюс един куфар за багажното отделение, което е включено в цената на билета. Възможно е да използвате и друг транспорт, който Ви е по‐удобен.
Защо трябва да пътувам с КАРАТ‐С (Eurolines)?
Не сте задължени да пътувате с КАРАТ‐С (Eurolines), това е фирмата, която ние препоръчваме, но Вие имате свободата да изберете с коя фирма и как да пътувате. За нас е важно да пристигнете на предварително уточнената дата.
Имам ли право на отстъпка при ползване услугите на КАРАТ‐С (Eurolines)?
Да! Като служител, който работи в Германия чрез Юро Персонал Сервиз, Вие имате право да използвате 10% отстъпка при закупуване на автобусен билет. Но е необходимо да го заплатите в офиса на КАРАТ‐С (Eurolines) Nr. 84 в София, който се намира на автогарата, от където тръгват международните автобуси.
Кой заплаща пътните разходи от София до Германия?
Клиентът в Германия покрива пътните разходи. Всеки, който пътува, си закупува автобусен билет от София-Германия и при пристигането на сружителя в Германия, клиентът му възстановява сумата от билета.
Каква е максималната стойност на пътните разходи, които се покриват от клиента в Германия?
Клиентът покрива максимално 100 евро на посока.
По какъв начин е организирано пътуването от Германия до България?
Автобусния билета за връщане се закупува от клиента или той Ви дава 100 евро, ако не пътувате директно за БГ или ако използвате алтернативен транспорт.
Какво следва след като пристигна в Германия?
Непосредствено преди да отпътувате за Германия, наш служител ще Ви обясни как да се придвижите до клиента или ако има възможност, кой и къде ще Ви посрещне в Германия, за да Ви заведе при клиента. При всеки клиент посрещането се организира индивидуално от нас в зависимост в коя част на Германия се намира клиента.
Къде ще живея и ще се храня по време на командировката ми в Германия?
Получавате безплатна храна и настаняване при клиента, за когото се грижите. Задължително Ви се предоставя отделна стая само за Ваше ползване, в определени ситуации може да получите и собствена баня и тоалетна.
Възможно ли е да взема мой роднина/близък или домашен любимец с мен в Германия?
Не! Жилището, което се осигурява при клиента е единствено само за Ваше ползване и не се придвижда да водите други хора или животни с Вас..
Имам ли право на медицинска помощ по време на престоя ми в Германия?
По време на пребиваването Ви в Германия имате право на спешна медицинска помощ, но е задължително да имате валидна Европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/. Отделно всеки наш служител получава универсална медицинска застраховка за чужбина.
Може ли аз сам/а да избера към кое дружество да ми е застраховката?
Да, но само в случаите, когато Вие си я закупувате.
Към кого мога да се обърна при възникване на проблем по време на престоя ми в Германия?
При затруднение от Ваша страна можете да се свържете с екипа на Юро Персонал Сервиз, който ще Ви помогне.
Кога е необходимо да Ви предупредя, че желая да ползвам отпуск?
Необходимо е да ни предупредите поне един месец предварително, за да можем да намерим Ваш заместник, ако се изисква такъв от клиента.
При положение, че съм изпратен/а от Вас да работя в Германия, но ми се налага да се върна, какво следа?
Необходимо е да се свържете с нас и да ни информирате, колкото се може по- рано, след което ние ще намерим друг служител, който да Ви замести.
При положение, че аз пазарувам в домакинството, необходимо ли е да се отчитам на някого?
Да! Необходимо е да пазите всички касови бележки от пазаруването и да ги предоставяте на клиента или на близки на клиента, в зависимост от конкретната ситуация.
В случай, че се случи нещо с клиента длъжен/на ли съм да Ви информирам?
Да! Ваше задължение е да ни информирате при положение, че е настъпила някаква промяна при клиента.
След като се върна в България, необходимо ли е да се свържа с Вас?
Да! Необходимо е да се свържете с нас, за да оформим необходимите документи във връзка с изминалия Ви престоя в Германия.За нас е важно Вашето мнение:

Г-жа И. Иванова:

Г-жа И. Иванова: „Измина година, откакто за първи път посетих офиса на ЮРО ПЕРСОНАЛ СЪРВИС. Впечатленията ми са много добри, служителите са коректни към постъпващите на работа, стриктно се спазват договорните условия. С уважение: И. Иванова“

г-жа Колова:

г-жа Колова:

Здравейте приятели,
Искам да изкажа своята благодарност на Юро Персонал Сервиз и най-вече на Наталия Алексова и Драгомир Иванов затова, че в труден за мен момент ми помогнаха да се изправя и да се почувствам отново човек-ценен и уважаван.В момент на лъжи, корупция и непрекъснато заливаща ни информация за фирми менте, за ограбени и излъгани хора, аз имах късмета да попадна на тях.
Заминах на работа в Германия без да ми бъде поискан нито един лев.Условията за работа бяха повече от добри. Имах постоянна връзка с г-жа Алексова. След приключване на командировката заплата и осигуровки бяха по-рано от обещаното по сметката ми.
Освен това ми съдействаха за навременното получаване на необходими ми документи, за което не бяха длъжни да го правят.
Думите са малко за да Ви кажа колко наистина съм Ви благодарна И се надявам, че и за в бъдеще ще продължим да работим заедно.Г-жа А. Димитрова:

Г-жа А. Димитрова: „Още с първото обаждане във фирмата и с първият разговор с г-жа Христоскова ме впечатли коректността, с която се отнасят към служителите си. Първото ми впечатление не ме е излъгало- фирмата работи с впечатляваща коректност. Сигурността е другия фактор, на който може да се разчита. Всички документи винаги са точни, заплатите навреме. Всичко във фирмата е перфектно. Благодарности на фирмата за страхотната работа! Благодаря!“

Г-жа Н. Стефанова:

Г-жа Н. Стефанова: „Аз работя с Вас от 2008г. Макар и не постоянно с прекъсване, когато съм се обаждала и търсела работа при Вас, винаги сте се отзовавали коректно. За мен Вие сте коректна фирма. Затова работя с Вас.“

Г-жа Ц. Желязкова:

Г-жа Ц. Желязкова: „Казвам се Цветанка Георгиева бях с Юро Персонал Сервиз на работа в Германия. Фирмата е точна и коректна. Защитава интересите на служителите си.“

Г-н А. Павлов:

Г-н А. Павлов: „Здравейте ЮПС, подкрепям Ви. В момента съм на работа в Германия с друга фирма, но съм работил при Вас и бих работил отново защото сте много точни.“

Г-жа С. Пешева:

Г-жа С. Пешева: „От 2 години работя с Юро Персонал Сервиз и съм очарована от тяхната гъвкавост при намиране на работа за домашни помощници в Германия. Фирмата предлага, както дългосрочни трудови договори, така и краткосрочни по заместване, което би удовлетворило всякакви претенции. Възнаграждението е много добро и заплащането е точно и в установения срок. На всеки, който се интересува, горещо препоръчвам Юро Персонал Сервиз.“

Г-жа Д. Тончева:

Г-жа Д. Тончева: „За екипа на Юро Персонал Сервиз мога да кажа само хубави думи, коректни са и отзивчиви във всяко отношение. С тях се чуствам защитена!“

Г-жа Т. Желева:

Г-жа Т. Желева: „Работя във фирма "Euro Personal Service" от 6 месеца. Работя с трудов договор, легално в Германия. Условията на труд са много добри, отношенията с работодателите са коректни. Получавам заплатата си навреме и по всяко време имам връзка с колегите от офиса за консултация и помощ. Смятам да продължа да работя с фирмата.“

Г-жа Антонова:

„Избрах Юро Персонал Сервиз от многото подобни фирми в България по препоръка на техен служител. Сега след като съм работила вече при тях мога да кажа че, отношението на фирмата към служителите е абсолютно коректно. Осигуровки, застраховки, заплата - всичко е. както е по договор. Престоя ми в Германия беше напълно безпроблемен благодарение на тях.“

ПОСЕТЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK


ДОКУМЕНТИ